1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Българите консумират много малко риба, а стопанства за отглеждането й има

Българите консумират много малко риба, а стопанства за отглеждането й има

България все още изостава в консумацията на сладководна риба. Какви възможности дава сатковото отглеждане, как се храни сом и как се отглежда автохтонна есетра? Във водите на Язовир „Огоста“ и в едно от най-големите рибни стопанства на Балканите отговори търси Ваня Манолова по Агро ТВ.

Началото е трудно, през 1998-ма, с един нает язовир за традиционно производство на шаран. После язовирите се множат, а преломът е в 2013-а, когато стопанството се обръща към сатковото производство. Проектът по Европейската програма за инвестиции в аквакултура възлиза на 2 и половина милиона лева.

Утвърдени са позициите в износа в Румъния, Сърбия и Македония. Гледат и към нови страни, извън Полуострова. Особено след очакваното разширение на производството на пъстърва до края на годината, до 2 400 тона. Не се отказват, въпреки рисковете, и от автохтонната есетра.

Само за сравнение, годишната консумация на риба в Европа е 25 кг, Португалия - 55, у нас между 5-10 кг. Още за аквакултурите, за „огърлиците от сатки“ в Монтанско, както и за младите земеделци в община Бойчиновци, гледайте в предаването „Говори България“ тази неделя от 18.00 часа по Арго ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.