1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Извънредни мерки за борба с корояда предприема чешкото министерство на земеделието

Извънредни мерки за борба с корояда предприема чешкото министерство на земеделието

Отпускат 44 милиона евро за възстановяване на горски масиви, пострадали от вредителите

Извънредни мерки за борба с корояда предприема чешкото министерство на земеделието. За целта през 2019 година то ще предостави 44 милиона евро, двойно повече в сравнение с 2018-та.

Средствата са насочени за възстановяването на горски масиви, пострадали от вредителите, като собствениците ще могат да се концентрират върху площи, за които има надежда да бъдат спасени, се казва в съобщение на министерството. От там изчисляват, че тази година ще се натрупат поне 14 милиона линейни метра увредена дървесина, което е два пъти повече в сравнение с миналата.

От ведомството признават, че сухото лято се е отразило катастрофално на горите в Чехия, предоставяйки отлични условия за размножаването на корояда. Засегнати са предимно иглолистни гори, подобни проблеми има и в съседните държави. Властите в Прага сега обмислят как да оползотворят огромното количество дървесина, изсечена заради вредителите. Има идея тя да бъде изгорена в топлоелектрически централи. 80 на сто от горите в Чехия са държавна или общинска собственост, останалата част принадлежи на частни лица.

С корояда се борят и в германските провинции Бавария и Саксония. В Бавария 15 на сто от дърветата в държавните гори са увредени, а властите изчисляват щетите на около 20 милиона евро. В Саксония само през изминалото лято от вредителите са пострадали над 500 хиляди кубически метра дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.