1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Нови огнища на Гран Канария

Нови огнища на Гран Канария

Нов голям горски пожар бушува вече трети ден на испанския остров Гран Канария. Близо 9 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си, евакуирани са 50 населени места.

Пожарът е обхванал около 60 квадратни километра гори във вътрешността на острова, югоизточно от главния град Лас Палмас, съобщават властите на Гран Канария. Срещу стихията се борят над хиляда пожарникари, подпомагани от 16 самолета. На места пламъците достигат 50 метра височина, което прави гасенето от въздуха невъзможно. От континенталната част на Испания се очакват допълнителни хеликоптери, като основната цел на огнеборците е да опазят хората на острова и да не допуснат пожарът да достигне населените места.

Силни ветрове и високи температури затрудняват работата на пожарникарите. За следващите дни синоптиците прогнозират горещо време с повече от 38 градуса. Според местните власти щетите за околната среда са огромни. Островът е известен със своите плажове и гористи планини. Една от атракциите е природен парк в подножието на вулкан, който вече е в обсега на пламъците.

Гран Канария е третият по големина остров от групата на Канарските острови, разположени в Атлантическия океан пред бреговете на Мароко. Населението е 850 хиляди, с туристите нараства до около 2 милиона. Засега туристическите центрове не са заплашени от пожара, който е третият в рамките на 10 дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.