1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Поне 8 години ни делят от действаща ваксина срещу африканска чума

Поне 8 години ни делят от действаща ваксина срещу африканска чума

Заболяването изправя цялата индустрия и науката пред сериозни въпроси

Ще минат още поне осем години, преди науката да създаде действаща ваксина срещу африканската чума по свинете. Това се казва в изявление на земеделското министерство на Съединените американски щати.

Неотдавна от Вашингтон съобщиха, че са на прага да издадат лиценз за експериментална ваксина. В същото време в Испания се разработва препарат, който се дава с храната на диви свине в Европа и Азия. За този медикамент се смята, че представлява голям напредък.

Въпреки това агроведомството в САЩ предупреждава от прекалена еуфория. Според вашингтонските експерти ще минат години, преди да имаме ефективна и годна за практическа употреба ваксина. Специалистите са на мнение, че африканската чума изправя цялата индустрия и науката пред сериозни въпроси, на които все още няма отговор. Един от тях е например, че до момента са регистрирани около 20 подтипа на вируса, който причинява заболяването, като за всеки от тях най-вероятно ще е необходима отделна ваксина.

Междувременно стана ясно, че Канада и Съединените щати са се договорили да продължат търговията със свинско месо, дори и в Северна Америка да има регистриран случай на африканска чума. Освен с месо, ще се търгува с живи свине, семенна течност, фуражи и субпродукти, но само от региони, сертифицирани като свободни от болестта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.