1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радост за зоопарка в Берлин!

Радост за зоопарка в Берлин!

Двойна радост в Зоологическата градина в Берлин. Голямата панда Менг Менг роди близнаци. Те са първите панди, дошли на бял свят в Германия.

Първи кадри на шестгодишната майка и двете новородени показват, че Менг Менг е изтощена от раждането, но вече се грижи с много любов за малките. Помощ й оказват служителите от зоопарка, тъй като в природата пандите обикновено отглеждат само по една рожба. При редките случаи на близнаци, по-слабото в повечето случаи остава без грижи и умира.

Затова в Берлин бебетата се държат в кувьоз и се дават едно по едно на майката за кърмене. Първите дни са най-критични, споделят специалистите. Ако пандата отхвърли едното новородено, то ще трябва да бъде отгледано изцяло от хората. Засега такава опасност няма.

Бременността на пандата продължи 147 дни, като до последно не се знаеше, че тя носи близнаци. Баща на бебетата живее от 2017 година в Берлин, но само временно. Двамата са изпратени като гости от Китай, което означава, че и бебетата са "китайски граждани". Властите в Пекин съобщиха, че семейството ще остане поне още 4 години в германската столица, след което ще се върне в Народната република. Германия плаща по 1 милион евро годишна такса.

Засега майката и малките са скрити от публиката, за да се опознаят и да събират сили. Първото им излизане пред берлинчани ще бъде през ноември. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.