1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири

Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири

Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите

4 милиарда лири са похарчили британците, за да се запасят с храни, напитки и лекарства, в случай, че страната напусне без сделка Европейския съюз. Всеки пети жител на Обединеното кралство е натрупал продукти за 380 лири, или близо 800 лева, показва анкета на голяма финансова институция на Острова.

Резултатите от допитването показват, че в страната има поне 800 хиляди домакинства, които са се запасили с продукти за повече от хиляда лири, очаквайки трудности при доставките след 31 октомври. Ако тогава се стигне до Брекзит без сделка, ще има значително забавяне при вноса на стоки от чужбина, предупреждава бизнесът. Правителството на Борис Джонсън смята подобна заплаха за несъществена.

В седмиците преди първоначалната дата за излизане друго проучване стигна до заключението, че 17 процента от населението трупат запаси за повече от 5 милиарда паунда. Тогава 74 на сто от запасяващите се посочиха, че са купили допълнителни количества храна, половината си бяха набавили медикаменти, а 46 процента - напитки.

Освен тези стоки за ежедневието, се наблюдава и засилен внос на луксозни продукти. През миналата година бяха внесени 3800 скъпи автомобила, 16 процента повече в сравнение с предходните 12 месеца, за да се избегнат високите мита. 

В същото време медии съобщават, че кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите, които биха пострадали най-много от твърдия Брекзит. Секретен документ разкрива, че на Даунинг Стрийт е съставен списък с най-големите работодатели в страната, най-вече от строителния и преработвателния сектор. Операцията предвижда създаването на специален фонд, от който компаниите да получат финансова помощ.

 

Етикети Брекзит, ЕС, запаси
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.