1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Допълнителни средства за пчеларите

Допълнителни средства за пчеларите

Увеличение с 12 млн. евро на помощите за сектора от ЕС

Европейската комисия ще предостави 120 млн. евро през следващите три години за подобряване на условията за сектора по пчеларство. Така за периода 2020-2022 г. подпомагането от ЕС за България ще е в размер на почти 5 млн. евро.

Европейската комисия прие увеличение с 12 млн. евро на субсидията за сектор „Пчеларство". В сравнение, за периода 2017-2019 г. Тогава отделените средства за държавите членки на Европейския съюз бяха 108 млн. евро. Припомняме, че през предходния период българските пчелари получиха с милион и половина по-малко от Европейския съюз. От бранша коментираха къде има най-голям недостиг на финансиране.

Освен подобряване на техническия капацитет в мерките за подпомагане на пчеларите се предвиждат обучения, подкрепа за започване на бизнес, борба с паразити и болести, изследвания и мерки за подобряване качеството на меда. 

За справка, в рамките на тригодишния период Испания усвоява най-голям дял от европейското подпомагане в сектора - повече от 16 млн. евро, следвана е от Румъния с над 15 млн., Полша с почти 12 млн. и Италия с 10 млн. евро.  Въпреки това в изявление на Френския земеделски съюз се казва, че тази година има рекордно голям спад в добива на пчелен мед в Европа.

Гледайте повече в новините на АгроТВ

Автор: Камелия Карадочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.