1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Стартира дейността на работната група за промяна на Наредбата за опазване на пчелите

Стартира дейността на работната група за промяна на Наредбата за опазване на пчелите

Специален акцент в дебатите беше начинът на информиране за предстоящи пръскания

Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева РД 09-577/14.06.2019 г. за промяна Наредбата за опазването на пчелите.

На комисията е даден тримесечен срок да изготви проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13/2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините на провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Водеща в дейността на работната група е Българска агенция по безопасност на храните, като в работата й са включени и експерти от МЗХГ, както и представители на браншови организации на пчеларите, които са членове на Консултативния съвет по пчеларство. Те имат ангажимент, от своя страна, да съгласуват предложенията за решения с останалите организации, членове на консултативния съвет.

На първото заседание бяха поставени на обсъждане конкретни текстове от проектонаредбата, свързани с въздушното третиране на посеви с инсектициди и други препарати за растителна защита. Бяха обсъждани възможните часови зони през деня, в които да се извършва третиране от въздуха, така че да не се повлияе негативно на пчелите.

На заседанието се поставиха и въпроси, свързани с взимането на проби за доказване подмор на пчели при съмнение за повлияване в следствие от нерегламентирана употреба на продукти за растителна защита.

Специален акцент в дебатите беше начинът на информиране за предстоящи пръскания, така че да се направи възможна бързата и коректна връзка между стопаните, които извършват пръскане на посеви и собствениците на пчелни семейства.
Общо бе мнението на участниците, че каквито и промени да се предприемат и по отношение на часовите пояси на пръскане и на начина на информиране, ще е необходимо стриктно спазване на правилата, за да има ефективен диалог между страните.
Беше посочено още, че ще се извършва пълен контрол на пръсканията по въздух, както и че ще се предвидят обучения на всички областни структури с цел по-добър превантивен контрол по отношение на уведомяването за пръскане и самото му извършване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.