1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. За висока смъртност при пчелите алармират стопани

За висока смъртност при пчелите алармират стопани

Снимка:

Много фермери пръскат без да предупреждават пчеларите

Стопани алармират за висока смъртност на пчелни семейства в района на Балчик, Варна, Добрич и Исперих. Най-вероятната причина, според фермерите, е третирането на селскостопански площи с препарати за растителна защита.

Пролетно време смъртността при пчелите нараства, заради наличието на пестициди при третирането на земеделските култури. Голяма част от фермерите не спазват наредба 13 за опазването на пчелите от отравяне с пестициди, казват пчеларите.

Самият закон не предвижда директно обезщетение на засегнатите пчелари. Те искат по-добра нормативна уредба, като се добави казус, че при наличието на отравяне на пчелни семейства, засегнатите пчелари трябва да получат парично обезщетение по закон.  През 2016 година е внесано предложение за изработването на система за автоматично оповестяване при пръскане с препарати за растителна защита.

Обещано е на пчеларите, че телефонното автоматично оповестяване ще се разработи от Българската агенция по безопасност на храните. Все още няма такава апликация няма.

Според сега действащата наредба, земеделците са задължени да известяват пчеларите при третиране на площите с препарати за растителна защита. За да могат стопаните да затворят кошерите в деня на пръскането. За съжаление, много фермери пръскат нелегално, без да уведомяват пчеларите, твърди Илия Цонев. Земеделските производители от своя страна твърдят, че спазват стриктно изискванията на наредбата. Практиката на терен показва, че всичко е въпрос на добър диалог.

Автор: Елена Дочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.