1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавна фирма прави верига магазини само с местни продукти

Държавна фирма прави верига магазини само с местни продукти

60 магазина за хранителни стоки ще открие румънско национално агропредпирятие в големите градове на страната. В търговските обекти ще се предлагат само продукти от местни производители.

Новата верига магазини трябва да изпълнява две функции – да подкрепя локалните и регионални ферми, както и да бъде конкуренция на големите вериги, които са изцяло в ръцете на чуждестранни инвеститори, съобщават от агроведомството в Букурещ.

Държавното предприятие беше създадено през януари тази година в рамките на министерството на земеделието. То има за цел да контролира вноса и износа на земеделска продукция и да помага на фермерите в страната да продават стоката си на вътрешния пазар. Румъния си е поставила например за цел до 2025 година да консумира домати само от местно производство.

В момента тече процес на подбор на стопанствата, които да доставят пресни плодове, зеленчуци и преработени продукти. Компанията ще има мобилни и постоянни пунктове за изкупуване, а магазините ще бъдат в по-големите градове, за да стимулират консумацията на родната стока.

Държавната фирма се занимава и с добив на риба в Черно море и делтата на Дунав, поставила си е и за цел да възроди производството на вълна. Финансира се от държавния бюджет с 20 милиона евро годишно. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.