1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Капково напояване и ръчно бране за по-високо качество на лозята

Капково напояване и ръчно бране за по-високо качество на лозята

Шест пъти са нараснали реколтираните площи при винените лозя тази година

Производители на грозде за вино прилагат капково напояване и ръчно бране, за да повишат качеството на суровината. Ръчното събиране допринася за прецизен подбор и дава по-добри резултати по отношение на защитата на гроздовия сок от окисление.

Шест пъти са нараснали реколтираните площи при винените лозя тази година - това сочат данните от оперативния анализ на земеделското министерство. На места лозята са узрели преждевременно заради топлото време през септември. Там, където дъждовете през лятото не са нанесли вреди, реколтата ще бъде много добра. В лозов масив край язовир Жребчево отглеждат червени и бели сортове за винопроизводство.

В някои райони на България стопаните са започнали прибирането на ранно и средно зреещите сортове още през август. Най-същественият проблем тази година е заразяването със същинска мана. Обилните непрекъснати валежи по време на развитие на лозата преди, по време и след цъфтежа в комбинация с високите температури, доведоха до устойчив темп на растеж. Експертите напомнят, че това от своя страна е довело до зашумяване на растенията там, където не са приложени съответните операции. Рекламата на българските вина все още не е на нивото, на което трябва да бъде, коментират заети в бранша.

А иначе 50 млн. лева са парите в лозаро-винарския сектор, откриват новата програма на 16 октомври. В национален план реколтата ще бъде не по-лоша от миналогодишната с висока захарност на гроздето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.