1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млечният сектор на Острова се опасява от хаос

Млечният сектор на Острова се опасява от хаос

Великобритания е голям нетен вносител на млечни продукти

Европейските млекопреработватели са силно обезпокоени от възможността Великобритания да излезе от Съюза без споразумение. Затова те настояват политиците от Обединеното кралство и от Континента да проявят толерантност и воля.

Великобритания е голям нетен вносител на млечни продукти, като голяма част идва от Ирландия. Ако при "твърд" Брекзит страната започне да налага вносни мита за внасяните от Европейския съюз продукти, това ще вдигне цените на дребно. Търговията ще бъде затруднена, ще се получат и други размествания на пазара. В Северна Ирландия ще има голям излишък на сурово мляко, което сега все още се преработва в Република Ирландия, предупреждават експерти.

Според представители на млечния бизнес голяма опасност за стокообмена идва и от митническите проверки на границите, които ще бъдат въведени при Брекзит без споразумение. Великобритания и Европейският съюз ще се отнасят един към друг като към трета страна и ще върнат и ветеринарните контроли. Всичко това ще има негативни последици за европейското млекопроизводство и за търговията като цяло.

В момента Обединеното кралство покрива нуждите си от храни и аграрни продукти на 60 процента и зависи до голяма степен от импорта, най-вече в рамките на вътрешния пазар. Всяка година британските търговци внасят половин милион тона сирена и 400 хиляди тона говеждо месо от Европа. Само от Германия ежегодно се внасят близо 200 хиляди тона млечни продукти.

Още актуални Новини вижте по АгроТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.