1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-добрата гроздова реколта от почти 20 години насам ще приберат германските лозари тази есен

Най-добрата гроздова реколта от почти 20 години насам ще приберат германските лозари тази есен

Според предварителни изчисления в 13-те немски винени региона количеството е над 10 милиона хектолитра

Най-добрата гроздова реколта от почти 20 години насам ще приберат германските лозари тази есен. Прогнозите са и за добро качество. Това се съобщава в изявление на Германския институт за виното.

Според предварителни изчисления в 13-те немски винени региона количеството е над 10 милиона хектолитра, най-голямото от 1999 година насам. То е с 23 процента над средното за последните 10 години. Гроздоберът е приключил на 95 процента, посочват от Института за виното. Последни се берат най-качествените партиди от сортовете Ризлинг и Пино ноар. Качеството на тазгодишните вина ще може да бъде оценено след като те се дегустират. Според експертите белите сортове ще бъдат с подчертано плодов аромат, а червените ще имат плътност и искрящ цвят.

Двата най-големи винени региона в Германия са в провинция Рейнланд-Пфалц. Там се очакват общо около 6 милиона хектолитра. Следва провинция Баден-Вюртемберг с близо 3 милиона хектолитра.

Повече от 1 милион хектолитра ще имат и винарите по поречието на река Мозел, където реколтата е скочила с 36 процента. Най-малкият винарски регион е в Саксония, в околностите на град Майсен. Там стопаните очакват 22 хиляди хектолитра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.