1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По 250 кг пшеница на глава от населението в ЕС

По 250 кг пшеница на глава от населението в ЕС

Снимка:

250 килограма пшеница годишно се падат на глава от населението в Европейския съюз. Това поставя 28-те държави на второ място по потребление на хлебно зърно в света.

Първата позиция заема Черноморският регион с приблизително 270 килограма на човек, се казва в доклад на Аграрната комисия в Европейския парламент. През последните години потреблението на пшеница в Съюза бележи постоянен ръст. Според анализаторите това се дължи основно на животновъдството, където зърното се използва като фуражна съставка.

Световната търговия с пшеница е доминирана от четири региона, се казва още в доклада. Това са Европейският съюз, Черноморският регион, към който спадат Русия и Украйна, Северна Америка и Океания. Към момента Европейският съюз е най-големият износител на пшеница.

При царевицата Северна Америка е най-големият потребител, с около 900 килограма на глава от населението. И тук най-важната роля се пада на животновъдството. В Южна Америка консумацията е около 240, а в Европа близо 140 килограма. За голямото потребление на тази култура през последните години допринася и производството на етанол. Главните доставчици на световния пазар са Северна и Южна Америка, следвани от Черноморския регион. През сезон 2018/19-та най-големият вносител беше Европейският съюз с около 25 милиона тона.

Съюзът е и най-големият пазар за соя, като изкупува около 30 % от световното производство. То е съсредоточено предимно в Америка, от където идват 82 % от доставките, използвани на две трети в животинските фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.