1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 30% по-нискък добив на пчелни продукти в Европа

30% по-нискък добив на пчелни продукти в Европа

Пчеларите отчитат с около 30% по-нисък добив през тази година. Причина са неблагоприятните климатични условия. От бранша обаче изтъкват че истинската опасност е унищожението на пчелите като опрашители в природата. Фермерите искат държавата да включи сектора в плана за Новата обща селскостопанска политика за периода 2021 до 2027 година.

По-ниският добив тази година се дължи на неблагоприятните климатични условия, твърдят пчеларите. Те смятат, че и в бъдеще промените в климата ще се отразяват все по-негативно върху пчелните семейства. В момента за подписване се подготвя споразумение между ЕС и блока МЕРКОСУР за безмитен внос на на 45 000 тона мед от Южна Америка. Това неминуемо ще подбие родните цени, твърдят специалистите.

В момента, на Европейско ниво се водят преговори за въвеждане на промени в етикитирането на медните продукти. Те включват обозначаване на произхода на продукта, като се опоменава точното съдържание в проценти. Това ще улесни потребителите у нас.

От бранша настояват държавните институции да заложат опазването на пчелите и биоразнообразието в новата Обща селскостопанска политика.

По данни на Европейския парламент, приносът на пчелите към икономиката на територията на ЕС е над 14 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.