1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕС, Великобритания и Норвегия се споразумяха за улова през 2024 г.

ЕС, Великобритания и Норвегия се споразумяха за улова през 2024 г.

Договорките ще допринесат за устойчивото управление на рибните запаси

Споразумения с Норвегия и Обединеното кралство относно възможностите за риболов през новата година постигна Европейският съюз. Договорките ще допринесат за устойчивото управление на рибните запаси, ползвани съвместно от страните, както и ще осигурят стабилност и предвидимост за съответните флотове и оператори.
 
Споразумението с Великобритания обхваща общо 85 допустими улова в североизточния Атлантик. То осигурява възможности за риболов от почти 388 000 тона за флотата на Европейския съюз, които се оценяват на около 1 милиард евро въз основа на историческите цени на едро, коригирани спрямо инфлацията.
 
В допълнение, тристранно споразумение между ЕС, Норвегия и Обединеното кралство относно съвместно управляваните рибни запаси в Северно море за 2024 година установява общ допустим улов за над 915 000 тона, покриващ квота на Съюза от почти 415 000 тона треска, сайда, меджид, писия и херинга.
 
Брюксел и Норвегия приключиха и двустранните си консултации за споделени запаси в Северно море и Скагерак, както и обмен на квоти. Трите двустранни договорености се отнасят и до взаимен достъп до риболов във водите на другата страна и определяне на квоти в Скагерак и Категат. И двете страни постигнаха амбициозен баланс на обмен на възможности за риболов от голям икономически интерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.