1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биоразнообразието на Европа продължава да бъде сериозно застрашено

Биоразнообразието на Европа продължава да бъде сериозно застрашено

10-та конференция на страните по Конвенцията за биологично разнообразие ще се състои от 18 до 29 октомври в Нагоя, Япония

Европейският съюз не постигна целта си до 2010 г. да спре загубата на биологично разнообразие. Оценката за изпълнението на плана за действие на Комисията по отношение на биологичното разнообразие показва, че биоразнообразието на Европа продължава да бъде сериозно застрашено, поради прекомерното обременяване от нас на околната ни среда, съобщава Рапид.

Планът за действие по отношение на биологичното разнообразие бе приет през 2006 г. с цел до 2010 г. да се спре загубата на биологично разнообразие в ЕС. В доклада се казва, че при около 150 различни действия общата цел по отношение на биоразнообразието за 2010 г. не е постигната, въпреки че в някои области има значителен напредък. Важните поуки, извлечени от изпълнението на плана за действие, ще залегнат в стратегията на ЕС за периода след 2010 г.

Успешни са например целевите действия за обръщане на тенденцията за намаляване на застрашените видове и местообитания. Мрежата Натура 2000 е значително разширена и обхваща около 26 000 защитени зони, покриващи 18 % от сухоземната територия на ЕС. Обхватът на финансиране по LIFE+ включва по-общи проблеми на биологичното разнообразие и спомага за изпълнението на плана на ЕС за биоразнообразието. Усилията за защита на морските и сладководни екосистеми бяха насърчавани чрез новата Директива за морска стратегия. Това лято Комисията установи критериите, които държавите-членки трябва да използват за оценяването на екологичното състояние на моретата им.

Работата по продължаващото проучване „Икономика на екосистемите и биоразнообразието" (ИЕБ) доведе до повишена оценка за икономическото значение на природните богатства. ИЕБ вече помага на вземащите политически решения лица да осъзнаят значението на инвестирането в природни ресурси.

През март ЕС си постави нова цел: да спре загубата на биологично разнообразие и влошаването на услугите от екосистемите в ЕС до 2020 г., да ги възстанови, доколкото това е възможно, като се повиши приносът на ЕС за възпиране на загубата на биологично разнообразие в световен мащаб.

Включването на въпроси на биоразнообразието и екосистемите в други политики на ЕС ще играе централна роля в стратегията за периода след 2010 г. Планираните реформи в някои политически области със силно влияние върху биологичното разнообразие - като например Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството, както и подготовката за следващия програмен период на регионалната политика на ЕС предоставят значителни благоприятни възможности. Тези възможности имат значение както за намаляване на въздействието върху биоразнообразието, така и като потенциални източници за финансиране на опазването и възстановяването на биоразнообразието.

Новата стратегия ще се възползва от значително обогатена база знания, включително базов сценарий за развитие на биологичното разнообразие, което ще позволи ясно установяване и измерване на тенденциите след 2010 г.

Международната общност не успя да постигне глобалната цел загубата на биологично разнообразие в света да се намали съществено до 2010 г. Нови световни цели по отношение на биоразнообразието ще бъдат обсъдени на 10-та конференция на страните по Конвенцията за биологично разнообразие, която ще се състои от 18 до 29 октомври в Нагоя, Япония.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.