1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Аквакултурна ферма за близо 800 000 лева ще бъде изградена на язовир „Батак”

Аквакултурна ферма за близо 800 000 лева ще бъде изградена на язовир „Батак”

Проектът трябва да бъде завършен през месец декември 2012 г.

Аквакултурна ферма за интензивно отглеждане на риба ще бъде изградена и оборудвана със средства от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” в акваторията на язовир „Батак” в землището на гр. Батак.

В този бизнес проект  бенефициентът - фирма „Весим 2000” ЕООД от гр. Пловдив, ще инвестира 795 776 лв. Сключеният договор по Оперативната програма е по мярка 2.1. „Производствени инвестиции в аквакултурата”, а размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 477 466 лв.

Целта на проекта е изграждане на специализирана непълносистемна садкова инсталация от угоителен тип за интензивно отглеждане на шаран и сом.

Компанията е избрала индустриален метод за интензивно отглеждане на риба в садки (плаващи мрежени клетки) предвид предимствата, които той предлага:

- компактност на стопанството при високи добиви от единица площ
- възможност за лесен контрол на производствения процес
- висока рентабилности и пълна възвръщаемост на инвестицията
- мобилност на садковата инсталация
- не оказва влияние върху околната среда и терените по брега
- бързо изграждане на садковата инсталация и възможност за монтаж.

Изборът на язовир “Батак” за изграждане на садковите инсталации е обусловен предвид няколко важни фактора: температурен и хидрохимичен режим на водата, кислороден режим, площ и дълбочина на водоема, както и теченията и ветровете. Не по-малко значение за реализиране на бъдещата инвестиция е близостта и наличието на добра пътна мрежа, връзката на садковата установка с брега и разположението на бреговите съоръжения.

Проектът трябва да бъде завършен през месец декември 2012 г., като с реализацията му ще бъдат създадени 8 нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.