1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 9 млн. лв. източени от програма САПАРД разкри НСБОП

9 млн. лв. източени от програма САПАРД разкри НСБОП

Установените злоупотреби са извършени през последните 3-4 години

 

9 млн. лева, отпуснати на България от Европейския съюз по програма САПАРД, са отклонени чрез измами, установи разследване на Националната полиция и на НСБОП. Резултатите от разследването бяха представени миналата седмица на посланиците у нас на страните от ЕС. В схемите са участвали служители на областните служби по земеделие и агенцията САПАРД, които са на подчинение на министъра на земеделието.

Най-често кандидатстващите за земеделски кредити по програма САПАРД са подавали документи с невярно съдържание. След като получавали одобрение от чиновниците на земеделското министерство, нарушителите използвали отпуснатите суми за инвестиции в строителството, за автомобили или лични нужди, но не и за земеделски нужди. Установените злоупотреби са извършени през последните 3-4 години.

Само в Сливен под отговорност са подведени 5 длъжности лица, като там източените пари са около 3 млн. лева. Злоупотреби със средствата на Европейския съюз са установени още в Добрич и Пловдив. Проверката в Добрич е започнала през 2004 г.

Установено е, че при получаване на средства в размер на 230451 лева по проекта по програма САПАРД са издадени документи с невярно съдържание – данъчни фактури, чрез които са получени без правно основание от съответно лице парични средства.

Проверка на РДВР в Добрич е установила престъпления при получаване на средства в размер на 100 000 лева по проекта на САПАРД. Изготвяни са документи с невярно съдържание, договори за аренда и нотариални актове за собственост на земеделски земи, чрез които неправомерно са усвоени парични средства по проекта.

В Пловдив регионалната дирекция е установила нарушение, по което се работи от 2002 г. Конкретният случай се отнася до кредитиране от ЕС на земеделски стопани за селскостопански капиталов фонд и е установено неправомерно усвояване на средства в размер на 50 000 долара. Отново в Пловдив по преписка на районната дирекция през 2005 г. е установено кредитиране на земеделски стопани от ЕС за земеделски капиталови фондове, при което са използвани документи с невярно съдържание. Регионалната дирекция установява, че през 2005 г.  с цел получаване на кредит от 26 000 лева е съставен документ с невярно съдържание. Извършено е дознание за неправомерно усвоени средства в размер на 70 000 лева, отпуснати от изпълнителна агенция ФАР.

Министърът на вътрешните работи поясни, че ще предостави материалите на земеделския министър Нихат Кабил. Документацията е предадена и на заместник-главния прокурор Христо Манчев. Според очакванията на Румен Петков до 10 май ще приключи целият обем работа. Вътрешният министър отказа да посочи виновни, тъй като по думите му - МВР нито повдига обвинения, нито произнася присъди, а с нещата ще се занимае прокуратурата.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.