1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Без реформа на ОСП приемането на Украйна е немислимо

Без реформа на ОСП приемането на Украйна е немислимо

В момента за директните плащания се харчат две трети от аграрния бюджет

Без всеобхватни реформи на Общата селскостопанска политика приемането на Украйна в Европейския съюз би било истинска катастрофа. За това предупреждава бившият еврокомисар по земеделие Франц Фишлер от Австрия, заемал поста между 1995 и 2004 година.
 
В интервю за Австрийската телеграфна агенция Фишлер припомня изчисленията, според които приемането на Украйна ще изисква удвояване на аграрния бюджет, както и преходни разпоредби, които да регулират големите разлики в цените на селскостопанските продукти между Украйна и останалите страни членки.
 
Според бившия агрокомисар сегашната система на директните плащания, при която всеки хектар получава една и съща сума, не бива да се прилага в бъдеще, с или без Украйна. В момента тази система вече води до изкривяване на вътрешния пазар, затова трябва да бъде премахната, смята той. По време на неговия мандат Фишлер предложи таван на директните плащания и различни ставки. Той беше отхвърлен, най-вече заради съпротивата на Германия с нейните големи стопанства в бившата Германска демократична република и на Великобритания, където голяма част от земеделската земя е в ръцете на аристократи.
 
В момента за директните плащания се харчат две трети от аграрния бюджет. По думите на Фишлер тези средства трябва да се разпределят по-справедливо и да се дават за по-екологично селско стопанство или за социални програми за малките ферми. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.