1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага допълнителни 430 млн. евро за агросектора

ЕК предлага допълнителни 430 млн. евро за агросектора

Средствата от Брюксел ще бъдат разпределяни от националните власти под формата на директни плащания

Във връзка с неблагоприятните метеорологични условия, високите разходи и различните пазарни препятствия, Европейската комисия предлага за фермерите в Общността да бъдат отпуснати общо 430 милиона евро от кризисния резерв. 100 милиона са за петте държави на първа линия, пострадали от износа от Украйна, а останалите 330 милиона ще бъдат разпределени на другите 22 страни.
 
Тези 22 държави получават възможността да увеличат средствата от Европейския съюз с до 200 процента от собствения си бюджет. Най-големите суми – между 15,7 и 81 милиона евро – са предвидени за Гърция, Германия, Франция, Италия и Испания. 
 
Средствата от Брюксел ще бъдат разпределяни от националните власти под формата на директни плащания. С парите може да се финансира и извънредното дестилиране на вино, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на пазарната ситуация в сектора.
 
100-те милиона за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, одобрени още през май, се разпределят както следва: за нашата страна – 9,77 милиона евро, Унгария получава 15,9, Полша – 39,3, а Румъния – 29,7 милиона. На Словакия се предоставят 5,2 милиона. Освен това за тези държави остава в сила забраната за внос от Украйна, с изключение на количества, предназначени за незабавен реекспорт.
 
От Комисията изтъкват, че плащанията по тази схема трябва да приключат до 31 декември тази година. Всяка страна е длъжна да информира Брюксел за подробностите относно критериите, според които изчислява отделните суми, предполагаемите ползи от подкрепата, както и за мерките, които предприема, за да избегне изкривяване на пазара и свръхкомпенсации.
Освен това Комисията предлага увеличение на предварителните суми по предвидените субсидии. Така ще бъде възможно стопаните да получат още от средата на октомври до 70 процента от директните плащания и до 85 на сто от парите за развитие на селските региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.