1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС приема програма за сътрудничество между България и Сърбия на стойност 34 млн. евро

ЕС приема програма за сътрудничество между България и Сърбия на стойност 34 млн. евро

Програмата обхваща 6 гранични региона в България и 7 сръбски региона

Днес, 31 юли бе приета програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП между България и Сърбия. Тя ще спомогне за постигането на основни цели в региона: ефикасно управление на природните ресурси, увеличаване на трансграничните мрежи и взаимодействия, стимулиране на туризма, опазване на културното и природното наследство, както и инвестиции в младежта, образованието и изграждането на умения. Програмата също така ще бъде насочена към опазване на околната среда и насърчаване на адаптирането към изменението на климата и превенцията и управлението на рискове. 

Заместник–председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, заяви : "Това е втора програма за регионално сътрудничество между България и съседна страна, която комисията одобрява за по-малко от месец. България ще може по-активно да работи със Сърбия в областта на туризма, опазването на културното наследство и околната среда.  Тези почти 60 милиона лева означават повече инвестиции и  нови работни места за съседните на Сърбия региони."

Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП обхваща 6 гранични региона (Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил) в България и 7 сръбски региона (Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишавски, Топлички, Ябланички, Пчински ). Тя възлиза на над 34 млн. евро, като близо 29 млн. евро са по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

Примонмяме, че на 23 юли Европейската комисия одобри програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция за опазване на околната среда и устойчив туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.