1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с първи закон за качеството на почвите

ЕС с първи закон за качеството на почвите

Новият закон ще задължи държавите членки първо да наблюдават и след това да оценят здравословното състояние на всички почви на тяхна територия

За първи път в своята история Европейският съюз ще има закон за здравето на почвите. Това решиха евродепутатите от Комисията по околна среда, приемайки предложение на Европейската комисия.
 
Народните представители подкрепят общата цел за постигане на здрави почви до 2050 година, в съответствие с амбицията на Съюза за нулево замърсяване. Необходимо е да се въведе хармонизирано определение за здравето на почвата, както и цялостна и последователна рамка за мониторинг.
 
Новият закон ще задължи държавите членки първо да наблюдават и след това да оценят здравословното състояние на всички почви на тяхна територия. За да дадат възможност на желаещите да внедрят по-изчерпателни системи за мониторинг, евродепутатите искат страните да могат да избират между три различни нива за проектиране на мониторинг с различни почвени дескриптори и критерии за здравословно състояние, като "ниво 1" предоставя минимален набор от почвени дескриптори.
Комисията по околна среда настоява също така държавите в рамките на десет години да подобрят критично влошените почви до влошени, а в рамките на шест години влошените почви трябва да бъдат подобрени до умерено екологично състояние.
 
Според депутатите в Съюза има около 2,8 милиона потенциално замърсени места. За да се гарантира, че обществеността е информирана за тези терени, те подкрепят изискването за съставяне на публичен списък на такива обекти във всички държави от ЕС - най-късно четири години след влизането в сила на новата директива.
Държавите от ЕС също ще трябва да проучат, оценят и почистят замърсените места, за да се справят с неприемливите рискове за човешкото здраве и околната среда. Разходите трябва да се поемат от отговорните за замърсяването - в съответствие с принципа "замърсителят плаща".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.