1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд “Земеделие” подпомага и картофопроизводителите

Фонд “Земеделие” подпомага и картофопроизводителите

 

Държавен фонд "Земеделие" има и тази година целева субсидия за закупуване на посевен материал от картофи за семепроизводство и консумация реколта 2006. Сумата по тази финансова линия е в размер на 2 милиона лева, от които 500 000 лв. за семепроизводство и 1 500 000 лв. за картофи за консумация. От Областната дирекция на фонда в Плевен припомнят, че не се подпомагат земеделски производители, които имат неизпълнени договорни задължения към фонда по финансови линии с настъпил падеж, както и такива, които имат публични задължения към държавния и общинския бюджет или към Държавния поземлен фонд.

Максималният размер на паричните средства, които всеки регистриран земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да получат за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии, е до 130 000 лв., припомня Илиян Илиев, директор на фонда в Плевен. И още, че максималната площ, за която един земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да сключат договор с Държавен фонд "Земеделие" за закупуване на посевен материал за семепроизводство, е 80 дка, а минималната площ е 5 дка. Максималната площ за засяване на картофи за консумация е 150 дка, а минималната е 5 дка. Семепроизводството на картофи се подпомага за площи с надморска височина над 700 м.
Засаждането на картофи за консумация се подпомага за области по утвърден от управителният съвет на ДФ "Земеделие" списък. Посевният материал от картофи за семепроизводство и консумация се закупува от регистрирани по съответния ред търговци на посевен материал, а сортовете картофи трябва да са вписани в сортовата листа на България за 2006 г.

По тази целева субсидия Държавен фонд "Земеделие" предоставя на земеделските производители субсидия в определени размери. За закупуване на посевен материал за семепроизводство те са: за базови семена класа 1, класа 2, класа 3(Е) - 160 лв./дка, а за сертифицирани семена класа А - 160лв./дка. За закупуване на посевен материал за консумация - за сертифицирани семена класа А - 66 лв./дка, а за сертифицирани семена класа Б - 66лв./дка
Срокът за договаряне на средствата е до 26 май, а срокът за тяхното усвояване - 23 юни.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.