1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция със строги мерки срещу шринкфлацията

Франция със строги мерки срещу шринкфлацията

Явлението се е превърнало в проблем за потребителите и правителствата, както и за домакинствата, които на фона на нарастващата инфлация от последните години се борят да се справят с понижилата се покупателна способност

От началото на юли френските търговци на дребно ще трябва да информират купувачите, когато обемът на продуктите е намален, без това да съответства на понижение на цената. По този начин Париж се стреми да се справи с така наречената "шринкфлация". 
 
От финансовото ведомство информират, че явлението се е превърнало в проблем за потребителите и правителствата, както и за домакинствата, които на фона на нарастващата инфлация от последните години се борят да се справят с понижилата се покупателна способност. Затова търговците в страната ще трябва да показват, когато обемът на хранителни и други потребителски продукти като перилни препарати е бил намален, без това да се отрази на цените, обяви министерството.
 
По думите на финансовия министър Брюно льо Мер шринкфлацията е кражба, на която правителството ще сложи край. Необходимо е да се върне потребителското доверие, а то върви ръка за ръка с прозрачността.
Още миналата година цените на храните се превърнаха в основен политически проблем във Франция, след като скочиха до рекордните 16 на сто. В резултат на това правителството прие закон, който да придвижи преговорите и да окаже натиск върху компаниите, за да ограничи покачването на цените. В следствие още миналия септември една от най-големите търговски вериги доброволно пусна предупреждения за цените за някои продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.