1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Махат митото за вносното брашно

Махат митото за вносното брашно

Мярката влиза в сила от 1 януари и ще важи до 30 юни 2004 г. За същия период падат тарифите за внос на пшеница, ечемик, овес и ръж.

 

Нулево мито за вноса на брашно въведе кабинетът. Мярката влиза в сила от 1 януари и ще важи до 30 юни 2004 г. Досега брашното у нас се внасяше с мито от 25 на сто. За същия период падат тарифите за внос на пшеница, ечемик, овес и ръж, съобщи зам.-министърът на земеделието Бойко Боев. Безмитният внос на царевица пък ще важи до 30 септември 2004 г.

Целта на мерките е да се стабилизира хлебният пазар и да се подпомогне животновъдството в страната, обясни Бойко Боев. До края на седмицата се очаква да бъдат пуснати на борсата станалите 50 хил. тона пшеница от Държавния резерв, каза още зам.-министърът. Той уточни, че от 1998 г. в страната съществува безмитен внос на зърно.

След падането на митата за внос на брашно е възможно да внесем от Турция на цена от 540 лева за тон. Така цената на хляба ще остане в границите 1-1,20 лева за килограм. Това съобщи Георги Бекяров, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Да бъде освободено от акциз горивото за хлебопроизводство, поискаха от организацията. То формира 10-15 на сто от цената на насъщния, коментира Бекяров. Той даде за пример Германия, където хлебопроизводителите не плащат акциз за вложеното гориво и пътни такси. Сивата икономика по веригата зърно-брашно-хляб процъфтява, коментира още Бекяров. Според него правителството трябва да задължи всички производители на тестени изделия да се регистрират по ДДС.

Междувременно парламентарният съюз на ОДС внесе в Народното събрание искане за сформиране на анкетна комисия, която да извърши проверка на ситуацията със зърното и хляба в страната. Това съобщи депутатът от СДС Владислав Костов на съвместна пресконференция с колегите си от БЗНС-НС. По техни данни в страната има едва 300 000 тона зърно, което е крайно недостатъчно, за да се изчака следващата реколта. Миналата седмица и БСП поиска създаването на такава комисия, но мнозинството категорично отказа.

Ако не бъде създадена такава комисия, ще искаме отново оставката на министър Дикме, заканиха се сините./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.