1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов бум на замени дни преди забраната

Нов бум на замени дни преди забраната

На 23 октомври нови близо 100 дка край морето са дадени на частник, който по традиция се пази в тайна

 

 

Дни преди кабинетът да забрани заменките, Агенцията по горите е осъществила поредния бум на сделки с държавна земя, стана ясно вчера. Миналия четвъртък министрите гласуваха пълна забрана на замените в 4 закона за земи, гори и собственост, но не посмяха да наложат мораториум върху тези сделки до влизането на забраната в сила. Опозицията предрече бум на тези сделки до края на годината.

На 23 октомври нови близо 100 дка край морето са дадени на частник, който по традиция се пази в тайна. Държавата се е разделила с 96.8 дка свои гори в горско стопанство Старо Оряхово, а в замяна е получила 401.6 дка, но разпокъсани в стопанства Габрово, Плачковци и Севлиево. От ведомството на бившия ляв депутат Стефан Юруков дори твърдят, че частните гори са по-скъпи от държавните с 217 517 лв.

В същия ден държавата се разделя и с 96.3 дка свои гори в Разлог, а в замяна фирма й предоставя свои 100 дка в Габрово и Рибарица. От сделката държавата спечелила 102 845 лв., твърдят горските.

Три дни преди министрите да умуват по замените агенцията дава и 3.1 дка от горите си в Девин, а в замяна в същото горско стопанство получава същата площ гора. Предстоящата забрана ще засегне около 3500 дребни собственици, едрите бизнесмени отдавна си взеха апетитни гори, коментира депутатът от ДСБ Евдокия Манева пред БНР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.