1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обновяват храмове с пари по Програмата за развитие на селските райони

Обновяват храмове с пари по Програмата за развитие на селските райони

Възможностите за кандидатстване по нея бяха представени от експерти от Дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ

30 % от бюджета на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. , който е в размер на близо 3 242 млн. евро е предвиден за дейности извън земеделието, в това число и за обновяване на религиозни храмове в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на семинар "Възможности, които предоставя Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. за обновяването на религиозните храмове в България" в Клисурския манастир.

Министър Цветанов посочи като пример, успешното реализиране на проект по предприсъединителната програма САПАРД на манастира „Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян” в с. Гигинци.
 
166 млн. евро е общият бюджет за целия период на действие на Програмата по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, по която се предвижда реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение и подобряване на прилежащите им пространства. Мярката дава възможност и за реконструкция и обновяване на обществени сгради с местно историческо и културно предназначение.
 
Възможностите за кандидатстване по нея бяха представени от експерти от Дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ на висши духовници от Българската православна църква и журналисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.