1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Открива се Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 година

Открива се Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 година

Очакваното финансиране по програмата е в размер на 106, 679 млн. евро

 

Аграрният министър Валери Цветанов открива старта на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013г. Очакваното финансиране по програмата е в размер на 106, 679 млн. евро.

Приемът на документи за подпомагане по Оперативната програма стана възможен след осигуряване на административния капацитет на структурите, отговорни за прилагане на оперативната програма - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, междинното звено към него отдел „Рибарство и аквакултури” към Разплащателната агенция, Сертифициращия, Одитиращия орган.

Програма „Рибарство” е една от трите програми за финансиране на дейности, свързани със земеделието, животновъдството и аквакултурите, които са в ресора на Министерството на земеделието и храните.

Останалите две програми – за развитие на селските райони и директните плащания на площ се прилагат от Държавен фонд „Земеделие”, който играе ролята на Разплащателна агенция. Нейната дейност бе поставена под наблюдение от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в края на април. Тогава той набеляза план действие, в който бяха разписани мерките за подобряване работата на Разплащателната агенция. На 30 ноември 2008 година министър Цветанов трябва да вземе решение дали планът за действие е изпълнен успешно.

При констатирано изпълнение на необходимите и изискани от министъра мерки, той ще отмени изпитателната фаза на Агенцията. Мерките, залегнали в плана, се отнасят до формирането на необходимия административен капацитет за изпълнението на работата на агенцията. Анализът на извършените до момента действия дава основание да се смята, че в поставения срок всички, набелязани от министър Цветанов, в ролята му на Компетентен орган, мерки, ще бъдат изпълнени. С премахването на изпитателната фаза на агенцията ще отпаднат всички ограничения пред работата й.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.