1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програмата на МЗХ за комасация е до 2013 година

Програмата на МЗХ за комасация е до 2013 година

Малко хора знаят за нея

 

На конференцията на тема: „Инвестиции в земеделските земи 2008 – нови механизми за комасация”, собственици и арендатори на земеделски земи от страната се опитаха да разберат има ли програма и стратегия в Министерството на земеделието и храните за реализирането на процеса на уедряването на земеделските площи у нас, или не. Политиката на насърчаване на ползването на чужди земи е погрешна по начина, по който се извършва сега в България. Често дори арендаторите да желаят да работят почтено, нямат възможност, тъй като не могат да намерят реалните собственици на земя, каза на форума Димо Ангелов от врачанска агенция „Екокорект” за промяна на собствеността на земята. Според Илия Немски, управител на „Екотерра”, фирма за биологично производство на ягоди и малини у нас, съществуващата програма на агроведомството за комасация е непопулярна и никой от заинтересованите не знае за съществуването й. Според него МЗХ не прави нищо по проблема, а комасацията на земите у нас изобщо не е започнала.

Проблемите с ползването на чужди земи за производство са огромни и с това са наясно всички земеделски собственици, каза от своя страна на конференцията Кирил Стоянов, експерт по поземлени отношения и комасация в МЗХ. От миналата година кметовете са били задължени да отварят сметки, в които арендаторите на земи, на които собствениците не могат да бъдат намерени, да вкарват арендна вноска, обясни той. Според Стоянов, малко хора знаят за тази промяна. По думите му комасацията по ползване е била първата стъпка за преодоляване на критиките от ЕС за увеличаващия се брой на пустеещите земеделските парцели у нас – средно с 50 хил. ха на година. МЗХ смята, че комасацията по собственост с комплексни устройствени проекти по закона за комасацията е бъдещето на уедряването на земите. Той обаче призна, че очевидно информационната кампания на Министерството на земеделието и храните по отношение на комасацията е твърде слаба.

Експертът призна, че и към момента законовата база за комасацията все още не е напълно завършена. МЗХ има стратегия с конкретни стъпки за комасацията на земята у нас до 2013 г., съобщи той. 20 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони пък са предвидени за комасационни проекти. Според него обаче предвидените 44 проекта по програмата за такива дейности не са по възможностите и компетенциите на много хора у нас.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.