1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира проект за продажба на обла дървесина

Стартира проект за продажба на обла дървесина

Чрез проекта на Софийска стокова борса и Национално управление по горите се цели да се постигне по-голяма прозрачност, откритост и публичност при сделките чрез избягване на преките контакти между продавача и купувача

 

Пилотен проект за продажба на обла дървесина, добита от държавния горски фонд, чрез Софийска стокова борса /ССБ/ реализира Национално управление по горите.

Това е опит да се постигне по-голяма прозрачност, откритост и публичност при сделките чрез избягване на преките контакти между продавача и купувача.

Технологията, по която работи борсата, е строго регламентирана и лицензирана от държавните органи. Тя е набор от последователни стъпки, които не могат да бъдат пропускани или прескачани, което е характерно за високо организирания пазар. В световен мащаб дървесината е утвърдена като традиционна борсова стока и борсовата търговия с нея е добре позната практика в страните с индустриално развита пазарна икономика. С продажбата на дървесина на стоковата борса се постига бързина на търговската сделка и осъществяване на реална среща на пазарното търсене и предлагане в публична търговска дискусия, коментират експертите.

При успешна реализация на проекта ще бъде предоставена възможност на регионалните управления на горите и държавните дивечовъдни станции да предложат определени количества сортименти за продажба на ССБ АД до края на годината. Очаква се в средата на месец юни да стартират първите реални продажби на обла дървесина на пода на борсата.

По този повод днес и утре се провежда съвместна работна среща с представители на Софийска стокова борса и обучение на служители на Национално управление по горите и неговите структури, на която ще бъдат обяснени подробно принципите и механизма на борсовата търговия и ще бъде посетена борсова сесия на ССБ АД. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.