1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започнаха плащанията по интервенциите за Кампания 2023

Започнаха плащанията по интервенциите за Кампания 2023

Ставките по интервенцията ПНДЖ1 са определени със Заповед на министъра на земеделието и храните

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) започна изплащането на субсидиите, по заявените от стопаните интервенции на директните плащания за Кампания 2023.

6017 животновъди получиха общо над 31 млн. лв. (31 366 431 лв.) по интервенцията „Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството“ (ПНДЖ1). За втора поредна година ДФЗ превежда националните средства по банковите сметки на фермерите в пълен размер.

Ставките по интервенцията ПНДЖ1 са определени със Заповед на министъра на земеделието и храните. В заповедта е разписано, че за едно допустимо за подпомагане животно стопаните получават подпомагане, в размер на 73,75 лв. за говедо и 129,06 лв. за бивол.

Право на подкрепа по интервенцията имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани към 31 декември 2018 г. Към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания фермерите трябва да отглеждат в стопанствата си, отговарящи на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, поне 50 % от референтния брой животни.

Финансовата подкрепа в помощ на говедовъдите е утвърдена в съответствие на Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. за установяване на правила за подпомагане по изготвените Стратегически планове за ОСП. Там е посочено, че преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставяни национални доплащания през 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.