1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК: Възможно е земеделските плащания към държавите да се забавят

ЕК: Възможно е земеделските плащания към държавите да се забавят

Снимка:

Държавите членки дават около 40 милиарда евро годишно като директна помощ на фермерите

Възможно е да се стигне до сериозни закъснения във възстановяването на милиарди евро на правителствата за директното финансиране на фермери по земеделската политика на съюза, след като споразумението за бюджета на ЕС за 2011 г. се провали, предаде Ройтерс. Преговорите за бюджета за 2011 г. пропаднаха вчера, което означава, че поне през първите месеци на следващата година ще бъдат използвани средства на основата на бюджета за 2010 г.

Държавите членки дават около 40 милиарда евро годишно като директна помощ на фермерите. По-късно тези средства се възстановяват от бюджета на ЕС.

Еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чиолош каза на пресконференция вчера, че са възможни забавяния във възстановяването на средства от Комисията към държавите членки. Чиолош обясни, че директните плащания са концентрирани в началото на годината и ако членките поискат тогава връщане на средствата, е възможно Еврокомисията да не откликне веднага.

Все още не е ясно дали държавите членки ще направят предварителни плащания на фермерите както обикновено между януари и март, ако ЕС не може да възстанови изцяло средствата дълго след началото на годината.

Служител в Главна дирекция "Селско стопанство и развитие на селските райони" каза пред Ройтерс, че е твърде рано да се обсъжда дали фермерите в някои страни ще получат пари със закъснение. Той допълни, че все още са надява държавите членки и Европарламентът да се споразумеят за бюджета преди края на тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.