1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: България трябва да участва активно в дефинирането на критериите за изчисляване и отпускане на директните плащания

Мария Неделчева: България трябва да участва активно в дефинирането на критериите за изчисляване и отпускане на директните плащания

Снимка:

Ще има преходен период за изравняване на директните плащания на новите държави членки

На 18.11.2010 г. Европейската комисия публикува своето Съобщение за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП). Веднага след публикуването на Съобщението, комисарят по земеделие и развитие на селските райони Чиолош представи общите му линии в извънредно заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) и отговори на многобройните въпроси на евродепутатите.

Българският представител от Групата на ЕНП/ГЕРБ и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Мария Неделчева участва в дискусията и зададе три конкретни въпроса, засягащи пряко бъдещето на българското земеделие.

На първо място Мария Неделчева поздрави комисар Чиолош за Съобщението на Комисията и за добрата комуникация, която той се стреми да изгради с ЕП. Тя поиска неговото мнение относно възможността директните плащания да се изчисляват на базата на критерии, основани на регионални специфики и на отглеждани култури.

Българският евродепутат призова за повече предпазливост при точното дефиниране на дълго очакваната и желана гъвкавост в структурата на ОСП след 2013 г., за да не се стигне до усложняване на процедурите и създаване на допълнителна бюрократична тежест за земеделците. По този въпрос г-н Чиолош напомни, че държавите членки са тези, които прилагат ОСП на терена и че сложността на ОСП след 2013 г. ще зависи до голяма степен от самите тях.

Мария Неделчева пожела също така да получи повече информация относно възможността за новите държави членки да получат желаното изравняване на субсидиите до 2013 г., а не както е предвидено в регламент 73/2010/ЕО до 2016 г. за някои страни като например България.

Освен това българският евродепутат наблегна на нуждата тези мерки за изравняване да бъдат предвидени и съобразени с изготвянето на бюджетната рамка за 2013–2020 г. Г-н Чиолош уточни, че ще има преходен период за изравняване на директните плащания на новите държави членки, за изчислението на който ще се проведе специално проучване от страна на Комисията. Той също уточни, че законодателният пакет за 2011 г. ще съдържа критериите за директните плащания.

България трябва да участва активно в дефинирането на тези критерии”, каза Мария Неделчева и допълни: „Навлизаме в един нов и много важен етап във връзка с Общата селскостопанска политика и нейното приложение в България. Получихме рамката. Сега топката е в нашите ръце – представителите на Европейския парламент и земеделските асоциации и организации в България, за да защитим вижданията си за бъдещето на ОСП, базирани на идеи и солидни аргументи.”

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.