1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Българо-Холандски семинар „Развитие на биоикономиката в България: възможности за внедряване на иновации и растеж" се проведе на АГРА 2022

Българо-Холандски семинар „Развитие на биоикономиката в България: възможности за внедряване на иновации и растеж" се проведе на АГРА 2022

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, под чийто патронаж се проведе събитието, изрази подкрепата на министерството по отношение на иновациите в аграрния сектор

Аграрен университет - Пловдив и Посолство на Кралство Нидерландия в България организираха семинар "Развитие на биоикономиката в България: възможности за внедряване на иновации и растеж", който се проведе под патронажа на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер в Пловдив. Във форума заедно с министъра взеха участие ректорът на университета проф. Христина Янчева, заместник-ректорът по научна дейност проф. Владислав Попов, посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. П. Симон ван дер Бург, съветникът по земеделие в посолството Арие Велдхуйзен, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, д-р Ваня Симеонова от университета във Вагенинген- Нидерландия, доц. Димо Атанасов от Аграрен университет, проф. Виолета Божанова от Селскостопанска академия, Иво Куманов от НИК Електроникс, Фондация Клийнтех България.

Темата на семинара беше споделяне на опит и подходи от Нидерландия и България за развитие на кръговата биоикономика, чрез подкрепа за внедряване на иновации и адресиране на Зелената сделка и Европейската стратегия за биоикономика.

Семинарът бе открит от ректора на Аграрен униврситет-Пловдив проф. Христина Янчева, която подчерта, че темата е изключително актуална в днешните условия, защото европейските и национални предизвикателства поставят до 2030 година на дневен ред необходимостта от развитие на биоикономика, както и свързаните с нея сектори, сред които земеделие, горско стопанство, преработка на храни. 

Проф. Владислав Попов посочи, че Европейска Стратегия за биоикономика предлага алтернатива на зависимостта от въглеводородните ресурси, възможности за увеличаване потенциала на всички био-базирани сектори на икономиката да генерират добавена стойност, да стимулират икономическото развитие, да създават заетост включително в селските райони, като същевременно гарантират опазването на природните ресурси  по цялата хранителна верига.
В приветствието си Н.П. Симон ван дер Бург добави, че е много важно двете държави, в частност и Аграрен университет-Пловдив, да работят заедно в областта на биоземеделието и продоволствието, като разширят сътрудничеството и споделят добри практики и опит.


Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, под чийто патронаж се проведе събитието, изрази подкрепата на министерството по отношение на иновациите в аграрния сектор в посока стимулиране на българските традиционни продукти и храни, които да бъдат популяризирани по-широко на европейските и световни пазари.

По време на семинара бяха посочени успешни примери от българско-нидерландско партньорство в биоикономиката, ролята на образованието в изграждането на експертен капацитет в биоикономиката. 

„В България е необходимо да създадем  силна екосистема, която  да включва въвеждане на иновации. В този контекст имаме много работа, започнахме от нулата. Целесъобразно е създаването на механизми, с които иновационни проекти да бъдат финансирани в ранна фаза, след което да намерят финансиране за въвеждане в ежедневна употреба“.  Това заяви заместник- министърът на земеделието Иван Христанов. „Цялата екосистема, която се опитваме да създадем има една цел - увеличаване на производителността. Работим постоянно да осигурим тази среда. Искаме да Ви уверим, че това е  наш приоритет“, посочи  заместник- министърът. Той отбеляза, че у нас има множество малки стопанства и трябва да се инвестират усилия в това иновациите да станат достъпни както за големи производители, така и за малки, както и обменът между науката и бизнеса да бъде по-тясно застъпен.

Семинарът продължи с с дискусия, инициирана от Фондация Клийнтех България, която заедно с Аграрен университет-Пловдив, са официален хъб мениджър на EIT Food – водещата европейска инициатива за иновации в храните. Обсъдиха се практическите стъпки и сътрудничество за изграждане на успешна предприемаческа екосистема в агро-храните в България и подкрепата за стратъпи.

Събитието събра представители на земеделския сектор, бизнеса, научните среди, местните власти, стартъпи и студенти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.