1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Египетският лешояд Пантелей избра Източни Родопи за свой дом

Египетският лешояд Пантелей избра Източни Родопи за свой дом

Снимка:

Нов успех за Програмата за рестокинг на египетския лешояд в България

Дори за най-страстния пътешественик идва време да избере своето местенце и да създаде дом. Това време дойде и за египетския лешояд Пантелей, който тази година навърши 6 години.

През последните два месеца Пантелей зае гнездова територия в Източни Родопи, а скалите, които е избрал за свой дом са на едва 5 км от мястото, където е освободен преди пет години. С много упоритост и хъс той успя да „отхапе“ парче земя и въздух от териториите на две съседни двойки и активно демонстрира териториално поведение. Въпреки това, все още не е успял да привлече женска, а до есенната миграция остава по-малко от месец.

Историята на Пантелей започна през 2018 г., когато бе транспортиран до България от зоопарк Йерез в Испания, където е излюпен и отгледан. През май месец след двумесечна адаптация, първо в Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани, а след това в адаптационната волиера в Източни Родопи, Пантелей бе освободен в дивата природа на Източни Родопи по метода на отложеното освобождаване в рамките на програмата за рестокинг на вида изпълнявана от БДЗП и Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани, в партньорство с други неправителствени организации. Заедно с него бяха освободени още Бояна, Поля и Акага, но днес той е единственият оцелял от първия випуск на завършилите успешно „Училището за лешояди“. 

 След освобождаването си Пантелей странстваше по света и преплете съдбата си с много хора в различни държави, които имаха възможност да му помогнат когато бе в нужда или просто да го наблюдават. Нашият герой пропътува хиляди километри – посети 16 държави на 3 континента, но всяко лято се завръщаше в „родните“ Източни Родопи. Само шест години след началото на програмата за рестокинг на египетския лешояд в България, чрез освобождаване на птици отгледани на затворено, вече има 4 лешояда, които са сформирали двойки или са заели гнездови територии в дивата природа. Преди Пантелей това направиха лешоядите Бояна, Изи и Зара. Това е огромен успех за програмата и потвърждение за нейната ефективност за подпомагане на критично застрашената популация на египетския лешояд на Балканския полуостров.

Eгипетските лешояди, освободени в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, са дарени от зоологически градини и размножителни центрове от мрежата EAZA и Европейската програма за застрашените видове (EEP) със съдействието на нейния координатор Антонин Вайдл.

Изказваме благодарност към всички хора и организации, които подпомагат възстановяването на египетския лешояд на Балканския полуостров!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.