1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози от цяла Европа искат преразглеждане на ОСП

Еколози от цяла Европа искат преразглеждане на ОСП

Призивът е отправен в отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

80 еко организации от Стария континент настояват за преразглеждане на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Според природозащитниците тя не е в състояние да се справи с големите предизвикателства в областта на земеделието, прехраната и опазването на климата и ресурсите.

Призивът е отправен в отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Нуждаем се от непредубедена дискусия и изцяло нова посока на селскостопанската политика, а не от козметични реформи", се казва в текста. Според природозащитниците интензивното земеделие е една от основните причини за намаляването на биоразнообразието и замърсяването на водите и почвите в Европа.

До 2050 година аграрният сектор ще е отговорен за една трета от вредните емисии в Европейския съюз. Неблагоприятната картина се допълва от драматично влошеното икономическо състояние на редица стопанства, както и от отрицателните влияния върху екосистемите и селскостопанските пазари в развиващите се държави. "В днешния си вид Общата селскостопанска политика не е в състояние да реши тези проблеми", твърдят авторите на писмото.

Изпълнява ли ОСП своята задача? В какво съотношение са разходите и ползите за данъкоплатците? Допринася ли Общата селскостопанска политика за изпълнението на международните задължения, поети от Брюксел? Това са само някои от въпросите, зададени от природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.