1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над Стара планина вече летят белоглави лешояди

Над Стара планина вече летят белоглави лешояди

Следващата доставка на 15 – 20 белоглави лешояда от Испания се очаква в края на ноември

Първата група от 26 белоглави лешояди, внесени от Испания с цел възстановяване популацията на вида в Стара планина, бе пусната на свобода. Природозащитници определиха събитието като уникално за българската природа и го отбелязаха официално край волиерата в планината над Сливен, в природния парк "Сините камъни".

В парка бяха освободени 7 лешояда, останалите ще излетят от адаптационните волиери (големи клетки) във Врачанския балкан, Централния балкан и Котленската планина. В тези волиери има общо 56 птици, пристигнали от трансферен център на остров Майорка, събирани основно от Испания, където има силна популация, но също от Франция и Чехия.

Природозащитниците се надяват през предстоящия размножителен период освободените птици да започнат да гнездят в скалистата местност, привличани от площадката за подхранване и от останалите във волиерата техни събратя, тъй като видът живее в колонии. Целта е белоглавият лешояд да се върне в Стара планина, откъдето е изчезнал заради преследване от човека, най-вече поради масовото залагане преди години на примамки, отровени със стрихнин, за хищници, както и заради липсата на достатъчно храна. В момента отделни двойки гнездят само в Източните Родопи. Проектът цели също създаването на благоприятни предпоставки за връщане като гнездящи в Стара планина видове лешояди като черния, от който е останала колония в Гърция, също на брадатия лешояд, от който вид единствена птица живее в Македония.


Белоглавият лешояд е една от големите птици в природата, с размах на крилата 2,50 – 2,60 м. Всички пуснати по проекта лешояди са маркирани на двете крила с видими отдалеч жълти PVC марки и жълт пластмасов пръстен на крака. Седем от птиците носят и специални радиопредаватели за проследяване на движението им. Дни преди освобождаването в Сливен в доброволческа акция бяха поставени информационна табела край адаптационната волиера и монтиран електропастир на площадката за подхранване, който ще възпрепятства навлизането на наземни хищници.

Проектът се изпълнява със съдействието на финансовия инструмент за околна среда на ЕО (LIFE+) и след подписано споразумение с МОСВ. За петгодишния период в природата на България ще бъдат освободени около 200 птици. Следващата доставка на 15 – 20 белоглави лешояда от Испания се очаква в края на ноември.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.