1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нашите очи в небето – четири египетски лешояда се сдобиха с GPS предаватели това лято

Нашите очи в небето – четири египетски лешояда се сдобиха с GPS предаватели това лято

Снимка:

До момента в рамките на програмата за опазване на вида по миграционния му път за 13 години са маркирани над 90 египетски лешояда в България, Гърция, Северна Македония, Албания, Сирия, Йордания и Етиопия

Момчил, Шарко, Яна и Стенли – това са имената на четири египетски лешояда на различна възраст, които се сдобиха с GPS предаватели в Източни Родопи това лято. Момчил и Шарко са младежи на 2 и 3 годишна възраст, които все още са в период на скитане и опознаване на света, а Яна и Стенли са възрастни египетски лешояди, които гнездят в Източни Родопи. Яна има едно малко в гнездото си, а Стенли отглежда две малки тази година. Предстои те да ни разкрият интересни факти и важна информация, които да помогнат за опазването на този световнозастрашен вид.

До момента в рамките на програмата за опазване на вида по миграционния му път за 13 години са маркирани над 90 египетски лешояда в България, Гърция, Северна Македония, Албания, Сирия, Йордания и Етиопия. Информацията получена от техните GPS предаватели показа на екипа на БДЗП не само кои са основните миграционни пътища и места за зимуване на вида, но ни помага да бъдат разкрити случаи на използване на отрови в дивата природа, бракониерство, места с висока смъртност от електропроводи и редица други заплахи. Благодарение на тази информация се провеждат мащабни дейности за ограничаване въздействието на заплахите по целия миграционен път, в резултат на което виждаме и първите признаци на стабилизиране на популацията на вида в България.

Пожелаваме свободен полет и дълъг живот на новите герои!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.