1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разрастват се пожарите в Аризона

Разрастват се пожарите в Аризона

Снимка:

Фронтът се придвижва със средна скорост от 12 км на ден

Пожарите в американския щат Аризона прераснаха във вторите по мащаб в историята на американския щат и положението се влошава, предаде ИТАР-ТАСС.

За едно денонощие площта, обхваната от стихията в източната част на Аризона, се е увеличила от 95 000 хектара до 126 000 хектара. Фронтът се придвижва със средна скорост от 12 км на ден. Опитите да се локализират пожарите, които прераснаха във вторите по мащаб в историята на щата, се неуспешни.

Властите разпоредиха вчера, 7 юни, евакуацията на 2000 жители от град Игър и още толкова от съседния Спрингървил. Полицията контролира придвижването на колоната от коли, евакуиращи хората, за да се избегне паника. Пожарникари и спасители разчистват жилищните квартали. По улиците са разположени пожарни коли.

В покрайнините на града има булдозери, които изкореняват дървета и храсти и създават широка полоса от гола земя, за да спрат огъня, предаде БТА. Ако планът не проработи, хиляди хора спешно ще бъдат настанени във временно убежище в сградата на училището на 24 км от Игър. Прогнозата на синоптиците е неблагоприятна. В близките дни и седмици в Аризона ще има силни ветрове и ниска влажност. Валежи не се очакват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.