1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спасиха млад египетски лешояд

Спасиха млад египетски лешояд

През пролетта на 2024 г. птицата ще бъде освободена на по метода на отложено освобождаване

Млад египетски лешояд беше спасен и взет от гнездо на двойка от вида в района на село Вълче поле, община Любимец. Експерти на РИОСВ – Хасково и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) го изпратиха за доотглеждане в Спасителния център за диви животни (СЦДЖ) в Стара Загора в началото на седмицата.

При редовен мониторинг на гнездовата популация на египетски лешояд е установено закъсняло загнездване и излюпване на малки в три от наблюдаваните гнезда. Опитът от предишни години показва, че малките ще излетят през септември, поради което ще имат кратък адаптационен период преди есенната миграция и съответно по-малка вероятност за оцеляване. Именно това налага вземането на младите птици от гнездата им и отглеждането им на затворено до идната пролет.

египетски лешояд

През пролетта на 2024 г. птицата ще бъде освободена на по метода на отложено освобождаване - след адаптация във волиера. Малкото ще бъде маркирано с орнитологични пръстени и сателитен GPS предавател. Събраните до момента данни показват, че младите лешояди, освободени по метода на отложеното освобождаване, имат с 10% по-висока вероятност да преживеят в сравнение с дивите малки, които напускат естествено гнездата си.

Към момента две от закъснелите птиците са иззети и изпратени за отглеждане в СЦДЖ, предстои спасяване и на третото малко.

При първата си миграция младите египетски лешояди изминават средно по 5275 км, летят в продължение на 35 дни, като средно изминават 172 км на ден. При определени метеорологични условия могат да развият над 80 км/ч и да прелетят над 500 км за един ден. Ето такива интересни факти разкриват сателитните предаватели, поставени на 19 млади египетски лешояда от България, Гърция, Македония и Албания между 2010 и 2014 г., за да се оцени преживяемостта им и да се определят важните места за миграция и зимуване, съобщават от БДЗП.

По време на първата си миграция младите лешояди от Балканите имат много висока смъртност - 25%. Съществена част от птиците загиват поради лоша навигация, опитвайки се да стигнат до Африка, пресичайки Средиземно море.

Египетският лешояд е много важна част от екосистемата, тъй като благодарение на него се предотвратяват епидемии от много заразни за човека болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.