1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Браншовици прогнозират поскъпване на хляба, птичето месо и млечните продукти

Браншовици прогнозират поскъпване на хляба, птичето месо и млечните продукти

 

Цените на някои стоки и услуги ще започнат значително да се увеличават след влизането на България в Европейския съюз, предупредиха браншовици. Повишението на цените ще засегне най-силно стоки като хляба, птичето месо, млякото и млечните продукти, както и електроенергията и въглищата. Причината за увеличението е, че част от цените на тези стоки са задържани изкуствено през последните години от всички управляващи. След присъединяването ни към Европейския съюз  много от досегашните мерки вече няма да могат да се прилагат. А и с отварянето на пазара, по-високите ценови равнища в страните-членки на общността, ще "дърпат" към себе си българските.

Една от най-драстичните промени, които се очакват, е с цените на хляба, каза вчера председателят на асоциацията на търговците на зърно Радослав Козаров. За последните 15 години винаги щом се появи някакъв дисбаланс в търговията със зърно, политиците го наричат зърнена криза и се хвърлят да прилагат непазарни мерки, за да запазят цената на хляба ниска, коментира Козаров. В същото време никой не е предприемал реални действия срещу сивата икономика в сектора, откъдето основно идва по-евтиният хляб.

Задължителното въвеждане на системата за безопасност на храните HACCP ще изкара на светло производителите. Водените от производителите дневници ще се контролират не само от българските органи, а и от европейските, коментира шефът на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. 40% от пекарните няма да успеят да покрият изискванията на Брюксел и ще бъдат затворени. Тези, които останат, вече няма да могат да крият осигуровки и други разходи и цената на насъщния ще стигне до 1.40 лева за килограм от масовия хляб.

"Не може най-евтиният хляб в Гърция да струва 1 евро, а у нас да се запази 60-80 ст. за килограм. В общия пазар отделните правителства са национално отговорни и няма да допуснат да подбиваме техните цени, защото това означава да унищожим цели техни браншове", коментира Козаров.

Според Попов особено драстично ще се усети вдигането на цената на хляба в София, и то съвсем скоро. В столицата хлябът се продава най-евтино от цялата страна, а цената му реално не е променяна от една година.

В последните дни вече се наблюдава поскъпване с няколко стотинки. Очакванията са до около 15 дни цената да се увеличи с 8 до 10 процента. Фактор за започналото още отсега увеличение е по-високата изкупна цена на зърното - с около 60 лв. на тон в сравнение с миналата година.

Шефът на продуктовия борд "Яйца и птици" Иван Ангелов смята, че след присъединяването ни към ЕС пилешкото у нас ще поскъпне заради конкуренцията на общия пазар. Разликата между цените на килограм замразено пилешко у нас и на европазара е 60%  - у нас то струва 1 евро, а на европазара - 1.60.

Конкурентният натиск, но в посока нагоре, изтъкна като фактор за предстоящо увеличаване на цените на млечните продукти и председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Той прогнозира, че цената на млечните продукти ще се повиши между 10 и 15 процента. В момента цената на едро на производител за килограм кашкавал варира от 5.50 до 7.00 лв., за кило сирене - от 3.20 до 4.00 лв., а на киселото мляко - между 40 и 55 ст. за кофичка. Единствено при прясното мляко няма да има поскъпване, тъй като показателите му се разминават с европейския стандарт и ще се произвежда само за консумация на вътрешния пазар.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.