1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавата нехае за поредния хаос в цените на пшеницата

Държавата нехае за поредния хаос в цените на пшеницата

 

Постъпателното движение на цените на пшеницата, макар и слабо, вече е факт. Данните от стоковите борси в страната сочат, че котировките купува на зърното в повечето случаи се доближават до 170 лева за тон без ДДС и отиват нагоре. В Русенско пшеницата с добри качества се доближава до нива 185-200 лева за тон, което и искат производителите. Върви процес на формиране на по-приемливи за производителя цени, по които в момента се търгуват малки количества. Специалистите коментират, че хаотичното движение на цените през последните години е като следствие от нискоорганизирания и оставен на произвола на случайността пазар на селскостопанската продукция. От това очевидно губещи са предимно производителите. От 15 години много управляващи формации не успяха да приемат закон, който по подходящ начин да регламентира този пазар така, че да осигури директен достъп на производителите до сериозни контрагенти и то при условия, в които може да защити своите позиции. Засега печалбата отива във веригите на прекупвачите. По този начин производителят е лишен от реализацията на продукцията, която създава със своя труд и своите пари, но не може да я реинвестира в провеждането на нужните агротехнически мероприятия за новия производствен цикъл. Сега модерната дума за този процес е източване. Вследствие от него се понижава качеството на продукцията, което си пролича и тази година.

Борсовият пазар се отбягва упорито, а той единствен гарантира равностойни позиции на производители, търговци и потребители, пълна прозрачност на сделките и образуване на цена, основана на търсенето и предлагането, а не както става сега тя да се определя само от търговците, които спекулират с нуждата на производителите от пари.

Експертите посочват като неблагоприятен фактор и липсата на срочен пазар за селскостопанската продукция. Фючърсните котировки дават възможност за определяне на бъдещи цени за определен срок от време с приемлива степен на достоверност. Това е един основен елемент на намаляване до минимум риска при този вид търговия в развитите земеделски страни, но у нас той липсва. Като следствие от това пазарът е свръхнестабилен. Върху цената на продуктите влияят спекулативни елементи - предимно слухове, "новини" за идващи катаклизми, вместо безспорните факти. А те са количеството и качеството на реколтата, зърнен баланс на страната, обем на износ и обем на потребление, световни и регионални цени. Попълването на държавния резерв също ще окаже влияние за формиране на борсовите котировки. Борсовите експерти смятат, че държавните покупки от борсите трябва да започнат едновременно и на трите борси и то при условия, че ще се даде директен достъп на производителите до тези доставки.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.