1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС запазва алтернативните маршрути за износ от Украйна

ЕС запазва алтернативните маршрути за износ от Украйна

Инициативата за сухопътния експорт започна през пролетта

Въпреки набиращият скорост износ на украинско зърно през Черно море, Европейският съюз ще запази алтернативните сухопътни маршрути. От Комисията в Брюксел аргументират, че това се налага, защото ще отнеме много време, преди експортът по море да се върне до предвоенното си ниво.
 
Комисията изтъква, че всеки изнесен тон зърно е от значение. Тя не само ще запази алтернативните маршрути, но иска да засили гъвкавостта на европейската транспортна система, за да подобри снабдяването на бедните държави по света с храни.
В съобщение на Адина Валеан, която в Комисията отговаря за транспорта, се казва, че секторът се нуждае от допълнителни товарни вагони и речни кораби, както и складови капацитети, които да поемат временния износ от Украйна.
 
Инициативата за сухопътния експорт започна през пролетта. След първоначални трудности тя набра скорост и през юли износът достигна 2,8 милиона тона зърно, маслодайни култури и производни продукти. Най-големите количества преминаха през Полша и румънски пристанища. Преди руското нападение Украйна изнасяше 90 процента от своята продукция през Черно море, като доставките бяха в размер на около 5 милиона тона на месец. Кога това ниво отново ще бъде достигнато, все още не е ясно, въпреки че през последните дни 4 кораба, сред които и един български, отплаваха натоварени от украинските черноморски пристанища. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.