1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Квотата за износ на хайвер от дунавска моруна за тази година е разпределена поравно между 3 фирми

Квотата за износ на хайвер от дунавска моруна за тази година е разпределена поравно между 3 фирми

 

Квотата за износ на хайвер от дунавска моруна за тази година е разпределена поравно между три фирми след проведен конкурс. За 2006 година за България има утвърдена от Секретариата на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове до дивата флора и фауна квота за износ на 1000 кг хайвер от моруна. Дружествата, които ще изнасят хайвера, получиха равни квоти, тъй като предложиха еднакви оферти за зарибяване. Съгласно Заповед на министерствата на земеделието и горите и на околната среда и водите от 19 март 2003 година за въвеждане на режими и условия за опазване и регулирано ползване на есетровите видове риби, допуснатите до конкурс за получаване на квота за износ на хайвер от такива риби представят предложение за зарибяване на р. Дунав. В предложението трябва да е посочен брой риби за зарибяване, срещу предоставяне на квота за износ на един килограм хайвер. Минималният брой есетрови риби за един килограм хайвер е 30, а максималният брой не може да надвишава 120.

Лицата, получили квота за износ, извършват зарибяване на р. Дунав по свой избор с моруна и/или руска есетра. Една моруна се приравнява на четири броя руска есетра. Зарибяванията на р. Дунав се извършват през периода от 1 април до 30 октомври.
Офертите на трите фирми бяха отворени от конкурсната комисия в присъствието на техни представители. Комисията беше определена със заповед, подписана от министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на земеделието и горите Нихат Кабил. В нея участваха представители на двете министерства.

Документи за участие в конкурса подадоха единствено посочените три фирми и трите бяха допуснати след преценка, че отговарят на условията.

Право да изкупуват есетрови риби с цел преработка и износ на месо и хайвер от тях имат търговци, които притежават цехове, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност и правилника за неговото прилагане, както и в Секретариата на CITES.

Право да изкупуват есетрови риби с цел производство и износ на
оплоден хайвер имат търговци, регистрирани по реда на Закона за рибарството и аквакултурите за извършване на рибностопански дейности за развъждане на
есетрови риби.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.