1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Различни изкупни цени на зърното дават търговци и държавни служби

Различни изкупни цени на зърното дават търговци и държавни служби

 

Различни цени за изкупуване на зърното дават търговци и държавни служби в Ловеч. По информация на Областната служба за агропазарна информация хлебната пшеница се купува на 16 - 17 стотинки за тон, а фуражната - за 14 до 16 ст. Цената е била същата и през 2005 г. През тази година по данни на службата няма да има хлебна криза и зърното ще е толкова, колкото са обявили от Министерството на земеделието - 3,2 млн. тона зърно. Тази информация потвърдиха и от Областната дирекция "Земеделие и гори", като посочиха същите цени.

Собственикът на единствения в Ловешка област публичен склад за зърно и най-голям купувач на жито в региона коментира, че в момента цената на хлебната пшеница е 200 лв./т, а фуражната върви по 160 -165 лв./т. Към момента дружеството е изкупило 8 400 т зърно на цена от 188 лв./т средно, в момента е спряло да купува, а фуражната пшеница е с цена от 165 -170 лв./т.

Въпреки че повечето производители се въздържат да продават в момента, те не слагат зърното за съхранение в публичния склад. Според собственика на склада Любомир Драганов, това е  некомпетентност, тъй като вместо да ползват кредити срещу продукция, земеделците се чудят с какво да финансират работата си. "Това е единственият и най-регламентираният начин на селскостопанския производител да получи заем, кредит, а те се молят за това. Произведат си зърното, сложат го тук, дадем им ценната книга и те с нея отиват в банката и си вземат кредита, тя е гаранцията. За тези пет месеца след Нова година производителят просто трябва да направи 9 лв./т на тон допълнително разходи, останалото се покрива от субсидията на ДФ "Земеделие", която е 1,80 лв./т, а и ние носим отговорността за зърното.”, коментира Любомир Драганов.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.