В момента един тон зехтин е 10 пъти по-скъп от същото количество суров петрол
8 500 долара струва вече един тон зехтин на международните пазари. Новият рекорд е със 125% по-висок от средната цена на маслиновото масло за периода между 2000 и 2020 година, а предишният беше поставен през 1996-та, когато зехтинът струваше 6200 долара.
В момента един тон зехтин е 10 пъти по-скъп от същото количество суров петрол. Преди три години съотношението беше пет към едно.
В световен мащаб зехтинът заема дял от 2% от потреблението на растителни масла, като изостава далеч зад палмовото с 36 на сто, соевото с 27, рапичното с 14 и слънчогледовото с 10%. Със своите 2% маслиновото масло се нарежда до това от семките на памука или кокосовото масло.
Въпреки този малък дял в глобално измерение, за страните в южна Европа зехтинът остава основната растителна мазнина. В Испания, Италия и Гърция потреблението на глава от населението достига средно 8 литра, а цената на дребно вече надвишава 10 евро на литър.
Причината за поскъпването на зехтина е основно лошата реколта от маслини в държавите с най-голямо производство. Заради сушата в испанската провинция Андалусия бяха прибрани 663 000 тона, което е с 56 % по-малко спрямо миналата година. В Италия пък болест по дръвчетата унищожи голяма част от реколтата. През новата стопанска година за Испания се прогнозират по-добри резултати, като количеството може да достигне 737 000 тона, но и това ще бъде наполовина по-малко от средното. В Италия и Гърция също не се очаква някакво забележително увеличение. В момента Турция е единственият по-голям производител, който има задоволителна реколта. Там обаче правителството забрани износа, за да поддържа стабилни цените на вътрешния пазар.