1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Всичко за селското стопанство

Всичко за селското стопанство

 

От днес до 2 септември в Добрич ще се проведе X­ІV-то издание на Международното специализирано изложение "Селското стопанство и всичко за него". По време на панаира ще бъдат демонстрирани селскостопанска техника, машини и съоръжения за животновъдството и хранително-вкусовата промишленост. Над 200 компании от Австрия, Италия, Холандия, Русия, Румъния, Турция, Молдова, Полша, Чехия и др. Ще покажат последните новости в селскостопанската техника. На изложението в Добрич свои щандове ще подредят Институтът по земеделие в Карнобат, Институтът по растителни генетични ресурси в Садово, Добруджанският земеделският институт край Генерал Тошево и други научни звена.  

Възможностите за подпомагане на земеделието след присъединяването на България към ЕС и настоящите проблеми и трудности пред земеделските стопани ще бъдат дискутирани по време на срещата на зам.-министър Бъчварова с представители от Асоциацията на земеделските производители у нас.

По време на панаира ще бъдат демонстрирани селскостопанска техника, машини и съоръжения за животновъдството, за фуражно производство и хранително- вкусова промишленост, парници и оранжерии, технологични линии за почистване и сортиране на семена, сушилни инсталации. Изложбените щандове ще бъдат разположени върху 15 хил. кв. м. площ. Работата на най-новите модели аграрна техника ще бъдат демонстрирани в реални условия.

Тази година за първи път по време на изложението ще се проведе специализираната изложба Агровет. Посетителите ще имат възможността да видят елитни животни, животновъдна техника, ветеринарни препарати и фуражи.  

Организаторите от "Добрички панаир"АД ще връчат три приза – за най-добър български производител, за търговско представителство и за най-добра чужда фирма-изложител.

1,5 млрд. евро ще получи българското земеделие от ЕС за периода от 2007-ма до 2009-та година. Това каза в Добрич зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова в първия ден на панаира. 440 млн. евро от тази сума са предвидени за директно подпомагане на фермерите. За подкрепа на пазарите ще се използват 388 милиона. Най-голямата част от средствата - 740 млн.евро - са предназначени за развитие на селските райони.

Зам-министър Бъчварова припомни, че за есенната сеитба ДФ "Земеделие" ще подпомогне фермерите 21,5 млн. лева директни субсидии и 12,5 млн. лева кредити за закупуване на торове. Обменът на информация и диалогът с агробизнеса е възможност всеки производител да бъде подготвен за усвояване на финансовите средства, подчерта още Бъчварова.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.