1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ядем хляб от фураж

Ядем хляб от фураж

През тази година хлябът ще се прави от фуражна пшеница. 88% от реколтата е от трета група. Само 9,4%, или около 300 000 т, са от II Б група, от която обичайно се прави хлябът. Това стана ясно на последния Консултативен съвет по зърното към МЗГ, провел се в края на миналата седмица. Зърното първа категория е 0,1%, а втора група е 1,8%. Миналата година от II Б група са били 30% от пшеницата. Около 3 200 000 тона е произведеното зърно в България през тази година. Хляб ще има и ще бъде годен за консумация, но към брашното ще трябва да се добавят глутен, емулгатори, стабилизатори, а това ще оскъпи насъщния. Вероятно още от следващата седмица хлябът ще скочи с 5-6 ст., каза Георги Попов от Асоциацията на хлебарите и сладкарите. По думите му в момента тече износът на жито за страни извън ЕС и след като приключи, нашите мелници ще почнат да купуват зърно. "Като излязат на пазара Русия и Украйна, картинката ще се промени, тъй като тяхната реколта е по-качествена. Много мелничари ще предпочетат да купуват хлебна пшеница от други страни, защото ще им излезе на същата цена, като прибавят разходите за подобрители", смята той.
 Причини за ниското качество на житото са лошото време и липсата на достатъчно грижи за посевите. Фермерите не провеждат правилно агромероприятията, които гарантират качеството. Възможно е и да е в липсата на пари, смятат хлебари. Не бива да се прави компромис както с добрата подготовка на почвата, така и при засяването с качествени семена, категорична е зам.-министър Светла Бъчварова.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.