1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта поевтиня в Лондон, поскъпна у нас

Захарта поевтиня в Лондон, поскъпна у нас

 

Цената на захарта започна драстично да пада на световните борси - в Ню Йорк нивата се сринаха до 261 долара за тон през последния месец, съобщиха от Софийската стокова борса. През януари сладката стока се търгуваше по $325, а пикът през май - юни бе 425 долара. По-ниски са цените и на Лондонската борса, където котировките паднаха до 377 долара. За сравнение, два месеца по-рано бе достигнат връх от $485 за тон.
една от причините за поевтиняването, според брокерите е, че големите инвестиционни фондове, които оперират на световните пазари, влагат парите си в зърно, а за захар няма особено голямо търсене. Другата причина за евтините котировки е очакваната голяма реколта от захарна тръстика в Бразилия. В Русия и Украйна, където преработват захарно цвекло, също прогнозират добри добиви.  За разлика от световните тенденции у нас няма спад на цените. На едро килограмът се търгува по 1,37 лева, а в магазина средната цена е 1,54 лв.
"Не очаквам по-ниски цени", заяви Георги Узунов, шеф на "Захарни заводи" в Горна Оряховица. Той обясни, че стоката, която влиза у нас с корабите, е закупена на високите котировки. Освен това след влизането ни в ЕС заводската цена трябва да е 1,60 лв. за кг.
Точно сега е и сезонът за приготвяне на компоти и варене на ракия. По традиция търговците се възползват от увеличеното търсене и прибавят още 10-20 ст. върху цената.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.